Wat is osteopathie

dsc06557-1Uitgangspunten osteopathie

  • De mens is een eenheid, alle systemen beïnvloeden elkaar.
  • De vorm en de functie van elk onderdeel zijn aan elkaar gekoppeld
  • Ieder mens heeft de mogelijkheid zichzelf te herstellen, verstoring hiervan kan tot ziekte leiden.

Het menselijk lichaam is te omschrijven als een, in dynamisch evenwicht verkerend, systeem. Iedere cel is onderhevig aan opbouw en afbraak, veroudering en vernieuwing. Deze dynamiek vereist een bewegingsvrijheid, tot in het kleinste detail.

Wanneer er ergens in het lichaam een bewegingsvermindering plaatsvindt, dan verandert het proces van opbouw en afbraak en ontstaat er een dysfunctie (bijvoorbeeld: spierscheuren, rugklachten, enkelverstuikingen, aderverkalking, arthrose, darmklachten, nierstenen, vleesboom enz). Dit vereist nauwkeurig onderzoek naar de oorzaak van de bewegingsbeperking in alle weefsels van het lichaam. Herstel van de bewegingsvrijheid leidt vervolgens tot herstel van functie en evenwicht.

Wat doet de osteopaat?

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Een osteopaat gebruikt geen medicijnen of apparaten, maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.